Wina Alzackie / Wina Francuskie



Route du Vin czyli „Droga winna” wije się u podnóża Wogezów na odcinku ponad 160 km od Molsheim do Thann.

Po lewej i prawej stronie drogi ciągną się winnice.Route du Vin

 

 

Produkuje się tu głównie wina białe.
 

 

 

Szlachetne odmiany winorośli, uprawiane w Alzacji to:

Sylvaner – powstaje wino lekkie, wyraźnie świeże i delikatnie owocowe. Pasuje do owoców morza, zimnego mięsa oraz sałatek.

Pinot Blanc – delikatne i świeże; Pasuje do wielu dań, szczególnie do owoców morza, drobiu i łagodnych serów.

Riesling – wytrawne, wyróżniające się delikatnym owocowym bukietem z kwiatową nutą. Uznawany jest za jedno z najlepszych winogron na świecie. Jest wspaniałe do ryb i białego mięsa.

Muscat – różni się od południowych Muskatów ponieważ wytwarzane tu wino jest wytrawne. Owocowe, bardzo aromatyczne, z pozostałością smaku świeżych winogron. Jest to rozpływający się w ustach aperitif, świetnie pasuje do szparagów.

Gewurztraminer – dobrze znane ze swego aromatycznego charakteru, bogatego owocowo-kwiatowo-pikantnego bukietu. Jest wspaniałym aperitifem, doskonale pasuje do egzotycznej kuchni (azjatyckiej, meksykańskiej, indyjskiej, marokańskiej…), ostrych serów (np. do Munster’a) oraz deserów.

Pinot Gris – o bogatym, charakterystycznym leśnym smaku. Doskonale pasuje do białego mięsa i dziczyzny.

W niektórych rejonach uprawia się Pinot Noir, z którego produkuje się jedyne różowe lub czerwone alzackie wina, z charakterystycznym owocowo-wiśniowym bukietem. Pasuje do czerwonego mięsa.

Route du Vin

 

 

Przebycie Route du Vin pozwala poczuć autentycznego ducha tego regionu: poznać hodowców winogron oraz produkowane przez nich wina, powłóczyć się labiryntem brukowanych uliczek średniowiecznych miasteczek, z dala od tłumów pospacerować  ścieżkami wśród winnic, a wyższych partiach trasy, podczas przerwy w podróży podziwiać okoliczne widoki.

 

 

 

Dodaj komentarz
Współpraca